HTML

Nyugat-Magyarország, a föld ahol élünk

Vas megye földrajzáról, Vas megye földrajzképzéséről, egy vas megyeitől a földrajzról és a vas megyei földrajzképzésben hallgatóknak számos érdekességről. A korábbi leírás kicsit hivatalosabb: Kutatásaim során Nyugat-Magyarország, konkrétabban Vas megye és a hozzá csatlakozó Őrvidéki terület földrajzi-földtani megismerésével foglalkozom. A konkrét vizsgálatok közben számos olyan érdekességet ismerek meg, amit szívesen megosztok földijeimmel, a terület érdeklődő lakosaival. A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt keretei között valósult meg.

Friss topikok

  • István Gárdonyi: Kedves Gábor! A Gyöngyös-síkról keresgéltem a neten, amikor rátaláltam a blogodra. Sok érdekes dol... (2015.04.26. 13:13) Gyöngyös-Perint, első eredmények

Műholdképen a menekültek

2022.07.01. 17:30 g-bacsi

Varga Nándi (immár) kollégám megint kíváncsi lett. És ezt mi szeretjük, mert ha valamire kíváncsi, annak utánajár és az alábbihoz hasonló látványos anyagot rak össze. A szöveg és az ábra is az ő érdeme.

Egy menekülttábor Mianmar (Burma) és Banglades határán
„A rohingyák egy kisebbségi népcsoport, akik régóta Mianmar nyugati partvidékén élnek, azonban a korábbi katonai junta, valamint az ország jelenlegi vezetése sem ismerte el őket állampolgárokként. A túlnyomórészt buddhista országban a muszlim kisebbséghez tartozó rohingyák évtizedek óta jogaiktól megfosztottan, az oktatás lehetősége nélkül, gyakran táborokba zárva élik életüket.” (https://unicef.hu/igy-segitunk/hireink/kik_a_rohingyak)

Alább a terület elhelyezkedése: 

kepkivagas.PNG


Az alábbi, Sentinel-2 műholddal készített képsorozat azt szemlélteti, hogy milyen ütemben növekedett a tábor területe 2017 eleje és 2022 márciusa között. A műholdképeken ábrázolt terület 50 km2, ebből ma kb. 20-25 km2 a tábor területe (jobb oldali kép), mely az egyre növekvő sárga folt képében mutatkozik. A probléma, hogy a felszínen nagyok a talajmozgások, folyamatosak a csuszamlások, főleg az esős évszakok idején rendszeresen maguk alá temetik a tábor egyes részeit ezek a tömegmozgások. A korábbi felvételeken zöld területtel megjelenő növényzet megfogta a talajt, de mára ezt nagyrészt kiirtották, majd beépítették. Ha nincs mi megfogja a talajt, kőzetet, nem marad a helyén. Lecsúszik, ennek okán történnek a folyamatos katasztrófák.

kepkivagas2.PNG

Szólj hozzá!

Címkék: földrajz menekültek távérzékelés

A bejegyzés trackback címe:

https://vasgeo.blog.hu/api/trackback/id/tr9517860845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása