HTML

Nyugat-Magyarország, a föld ahol élünk

Vas megye földrajzáról, Vas megye földrajzképzéséről, egy vas megyeitől a földrajzról és a vas megyei földrajzképzésben hallgatóknak számos érdekességről. A korábbi leírás kicsit hivatalosabb: Kutatásaim során Nyugat-Magyarország, konkrétabban Vas megye és a hozzá csatlakozó Őrvidéki terület földrajzi-földtani megismerésével foglalkozom. A konkrét vizsgálatok közben számos olyan érdekességet ismerek meg, amit szívesen megosztok földijeimmel, a terület érdeklődő lakosaival. A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt keretei között valósult meg.

Friss topikok

  • István Gárdonyi: Kedves Gábor! A Gyöngyös-síkról keresgéltem a neten, amikor rátaláltam a blogodra. Sok érdekes dol... (2015.04.26. 13:13) Gyöngyös-Perint, első eredmények

Mit tudnak a műholdképek?

2022.06.17. 10:59 g-bacsi

Szakdolgozóm, Varga Nándi (ELTE geográfus MSc) tökélyre fejlesztette tudását, már ami a műholdképek letöltését és használatát illeti. Most még az államvizsgájára készük, ezért az engedélyével én közlöm egy összehasonlító ábráját, melyen különböző műholdak képét láthatjuk ugyanarról a területről. Omdurman részlete látható a képen. 

osszehasonlitas.jpg

A Landsat műholdcsalád képei bárki által elérhetők, nagy léptékben lehet vele térképezni a felszínborítást, hiszen kivehető, hogy nem a sivatag egységes vörös zínét látjuk, hanem a házak "bekavarnak". A műholdkép neve melletti méret azt jelenti, hogy egy képpont/pixel mekkora területet ábrázol. Ahogy ez műholdról-műholdra egyre kisebb szám lesz, egyre több részletet tudunk kivenni a képekből. Az 50 cm-es felbontásnál igazából már embereket is ki tudnánk szúrni, de természetesen nem ismernénk fel őket :-) (a 2 m-es felbontású kép azért eltérő színű, mert a képhez nem azokat a színeket használta alapanyagként, melyeket akár mi is látunk a szemünkkel)

Nándi Afrikai települések növekedését vizsgálta műholdképek felhasználásával a diplomamunkájában, szakmailag elég magas színvonalon. Kíváncsian várjuk a védését!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vasgeo.blog.hu/api/trackback/id/tr6317853371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása