HTML

Nyugat-Magyarország, a föld ahol élünk

Vas megye földrajzáról, Vas megye földrajzképzéséről, egy vas megyeitől a földrajzról és a vas megyei földrajzképzésben hallgatóknak számos érdekességről. A korábbi leírás kicsit hivatalosabb: Kutatásaim során Nyugat-Magyarország, konkrétabban Vas megye és a hozzá csatlakozó Őrvidéki terület földrajzi-földtani megismerésével foglalkozom. A konkrét vizsgálatok közben számos olyan érdekességet ismerek meg, amit szívesen megosztok földijeimmel, a terület érdeklődő lakosaival. A kutatás az Európai Unió és Magyarország támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával a TÁMOP 4.2.4.A/2-11-1-2012-0001 azonosító számú „Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése konvergencia program” című kiemelt projekt keretei között valósult meg.

Friss topikok

  • István Gárdonyi: Kedves Gábor! A Gyöngyös-síkról keresgéltem a neten, amikor rátaláltam a blogodra. Sok érdekes dol... (2015.04.26. 13:13) Gyöngyös-Perint, első eredmények

Kimérjük a rómaiak nyomait

2013.08.22. 20:06 g-bacsi

Akár a napokban kezdődő Savaria Történelmi Karnevál apropójából is készülhetne a bejegyzés, azonban ez csak véletlen egybeesés. Lassan itt az ősz, kezdődhet a terepi tevékenység, ami esetemben a szeptember közepén várható. Ekkor Szabó Vera szakdolgozóm terepén, a Gyöngyös és a Répce közti fennsíkon (Gyöngyös-sík) fogjuk geoelektromos módszerrel megkutatni, hogy a területen nagy mennyiségben található kavics mily módon került oda. Erről majd később írok, most maradjunk a rómaiaknál. Ha már Szombathely környékén lesz a Geofizikai Tanszék multielektródás műszere, kísérletet teszünk arra, hogy a korábban az ng.hu hasábjain leírt jelenséget kimutassuk.

A jelenség lényegét a honlapon elolvashatja mindenki, röviden arról van szó, hogy a rómaiak Savaria környékét szabályos "parcellákra" osztották (centuriatio), amelyek határai sok helyen máig láthatók. Ezt a szabályos hálózatot Bödőcs András kollégám modellezte, amely térképre vagy műholdképre téve sok egybeesést mutat a jelenkori földfelszíni jelenségekkel.

Mellékelek egy rövid listát néhány koordinátával, ahol a határok és a hozzájuk köthető jelenségek máig megfigyelhetők.

Szélesség Hosszúság Leírás
 47.234775°  16.648932°

A Sági út Kolozsvár u. és a körgyűrű közti szakasza tökéletesen illeszkedik a modellre, annak K-i meghosszabbítása műholdképeken a szántóföldön is látszik.

 47.249468°  16.770046° Ugyanehhez a vonalhoz (nagyjából K-Ny) tökéletesen illeszkednek az erdő- és birtokhatárok. Felmerül a kérdés, hogy a birtokhatárok is évszázadokon át öröklődtek volna?
 47.287478°  16.669983° A Szombathelytől ÉK-re levő vízfolyások hosszan követik a hálózat irányát, majd elfordulnak, hogy aztán újra felvegyék az eredeti irányt.
 47.234227°  16.624680° A Gyöngyös és a Perint patak is hirtelen irányváltás után rövidebb szakaszokra felveszik a modellezett irányt. Tudjuk hogy valamelyik mesterséges, római korú csatorna.

A multielektródás módszerrel a felszín alatti elektromos ellenállás-különbségeket tudjuk kimutatni, ahol mondjuk egy eltemetett patakmeder kimutathatóvá válik. Reméljük ki is fogunk tudni mutatni valamit.

És akkor jöjjön a kérdés, hogy mindehhez mi köze van az én munkásságomnak? Az Oladi-domb (Toronyi-perem) környékén sikerült kimutatnunk olyan kis törésvonalakat (normálvetőket), amelyek iránya kísértetiesen hasonlít a római hálózat fő irányaihoz. Vannak helyszínek, ahol egyértelműen a törésvonal okozta elmozdulás hozta létre az adott patak irányváltásait (pl. Arany-patak), de jó lenne elkülöníteni azokat melyeknek mesterséges az eredetük. Ezáltal tisztább képet kapnánk (és remélem kapni is fogunk) arról, hogy milyen mértékben módosították Nyugat-Magyarország felszínét az egyes törésvonalak, illetve az azokat kiváltó hatások.

Szólj hozzá!

Címkék: Nyugat-Magyarország ELTE Geofizikai és Űrtudományi Tanszék Római kor Centuriatio Multielektródás mérés Régészet Geofizika Savaria Történelmi Karnevál

A bejegyzés trackback címe:

https://vasgeo.blog.hu/api/trackback/id/tr855471673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása